Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Célegyenes

2023. augusztus 26. - Beara

Áron szobája lassan elkészül. Pénteken befejeztük a padló lerakást. A befejezés valahogy lassabbra sikerült, mint a kezdet.
dscn8404.JPG
A délután hátralévő részében beraktuk az ablakot. 
dscn8406_1.JPG
Csütörtök este Mikolára menet megvettük a járólapot a folyosóra. 1 dobozt leraktam, hogy lássuk hogyan fog kinézni.
dscn8403_2.jpg
Szombaton én folytattam Beni ablakát. Megcsináltam a marásokat és lekenem alapozóval. Sanyi eközben kipótolta a falat az ablak alatt.
dscn8408.JPG
Délután Áron szekrényével foglalkoztunk. Betettük a keretet és belambériáztuk az oldalát. Már csak polcokat, fiókokat és ajtókat kell csinálnom.
dscn8411.JPG

Vasárnap szünetel a munka, mert el kell menni Beniért. Véget ért a 3 hetes táborozása.

Padlóburkolat

A héten feltöltöttük készleteinket, újra van glett és mész. A pénteket így gletteléssel tölthettem. Az egyenetlen falon a glettvas nem nagyon működött, de egy műanyag tapéta simítóval kiválóan lehetett dolgozni. 
dscn8378_2.jpg
Kora délután végeztem is a szobával, de a száradásnak megint kellett az éjszaka is. Még reggelre sem volt mindenhol száraz, de azért lecsiszoltam. Csiszolás után leporszívóztam a falat, majd le is mostam. Csak ezután következhetett a festés. Azt hittük a glettelt fal szép fehér, de a festék felkenése után derült ki, hogy az inkább tojáshéj színű volt. festés után szinte világított a szoba, olyan fehér lett.
dscn8386.JPG
Pénteken, amíg száradt a glett, összeragasztottam az ablakszárnyakat.  Ennél tovább nem jutottam velük, talán a jövő héten befejezem őket. Az üveget már meg tudom rendelni hozzá, mert meg vannak a méretek. 

Szombat délután még nekiálltunk a laminát padló lerakásának. Vettünk 3in1 alátétet. Párazáró és kiegyenlíti az aljzat kisebb egyenetlenségeit. Egész könnyű volt lerakni és jobban néz ki, mint az iszappapíros megoldás. 
dscn8388.JPG
A padlólapok fektetését is elkezdtük, de mivel problémás volt az első sor (nem egyenes a beton széle), nem jutottunk messze. Vasárnap reggel folytattuk és hamar el is jutottunk kb. a szoba feléig. Itt abba kellett hagynunk, mert elfogyott a lezáró profil, amit a szélekre teszünk. Csak 2 szál volt, mert a nagyszobában még nem tettük le mindenhol és azt használtuk el. 
dscn8394.JPG
A maradék időben Sanyi felszerelte a konnektorokat és kapcsolókat, én pedig megtisztítottam a rácsot és lefestettem még 1 rétegben. Az eredeti festést már pár éve kapta, mikor teljesen megtisztítottam. Pár helyen már rozsdásodott és volt ahol a festék is lekopott (főleg azért, mert meg is csiszoltam).
dscn8395.JPG
A vakolás is haladt egy kicsit a hétvégén. Míg én a glettel és festéssel voltam elfoglalva Sanyi vakolt. Csak a fénykép maradt el. De már Beni falának folyosói oldala és az egyik boltives átjáró is készen van.

Végre beértek az első paradicsomok is. Az aldiban vett palántáknak nagyon finom a termése. A koktélparadicsomok is érnek, de közel sem lesz annyi, mint tavaly. A cukkini 2. virágkorát éli, pár hét szünet után újra hozott termést. 

Kifogytunk

Úgy terveztem, hogy megcsinálom Áron szobájában a glettelést, hogy minél hamarabb le lehessen tenni a laminált padlót. Szombaton neki is álltam, de csak 1 rétegig jutottam, mert elfogyott a klimaglett. Ezt a göröngyös falat elég nehéz gelettelni és nem is szeretnénk szép egyenes végeredményt. De annyit igen, hogy elfedje a vakolatot és festeni lehessen. 
dscn8365_1.JPG
Este 6-ra fejeztem be az teljes szobát. Csiszolni még nem tudtam, mert nem száradt meg, még ott sem, ahol kezdtem. Vasárnap reggel a csiszolással kezdtem, de még akkor is voltak nedves foltok. Csiszolás után látszik, hogy kb. milyen lesz, de még sokat kell javítani. Már nem fogom a teljes felületre felhordani, csak feltöltöm a mélyedéseket és lejavítom a részeket, ahol a csiszolás után újra a vakolat látszik. Ez viszont a jövő hétre maradt, mert a negyed zsák semmire sem lett volna elég. 
A szoba sokkal világosabb lett, valószínűleg nem is fogjuk színesre festeni. Majd a bútorok változatosabbá teszik.
dscn8366.JPG
dscn8371.JPG
Már a padlót is le lehetne tenni, mert a héten megérkezett. Egy világos színű, kopott mintájú laminált padlót választottunk. Lehet, hogy Áronnak nem fog tetszeni, mert egy hasonló kopott csak kék nagyon nem tetszett neki.
dscn8362_1.JPG
Sanyi a változatosság kedvéért megint vakolt. Körbeért Beni szobájában és elkezdte a folyosót is. De neki is abba kellett hagynia, mert a mész is elfogyott. (Update: abból is maradt negyed zsák)

dscn8374.JPG

dscn8376.JPG
dscn8373_1.JPG
Vasárnap a csiszolás után folytattam Beni ablakát. Még kell 1-2 hétvége rá, de mire a vakolat megszárad és lehet glettelni, addigra valószínűleg az ablak is készen lesz. Még Áron szekrényét is be kéne fejeznem és egy ágyat is kéne készítenem. És egy ajtó sem ártana, hogy rendesen használni lehessen a szobát. 

Még mindig vakolás

Haladni kell a vakolással, hogy még legyen ideje kiszáradni. Bár amilyen sok csapadék van mostanában, ez a nyár nem kedvez a száradásnak. A műhelyben is ment a páramentesítő a héten és félig lett a kanna.

Sanyi haladt Beni szobájával. Az időjárás miatt a habarcsot inkább a leendő nappalinkban keverte a betonkeverővel.
dscn8357.JPG
Én túlestem a gyaluláson. Annyira nem szeretem, mert nagyon sok időt elvisz és egész végig ide-oda kell rohangálni a gép 2 vége között. Ha Sanyi segít, akkor gyorsabb és egyszerűbb, de jobb ha most a vakolással foglalkozik.

dscn8354_2.jpg
Ennél egy kicsivel többet gyalultam, hogy legyen Áron szekrényének elejéhez is. 
dscn8353_1.JPGAlul 2 fiók lesz, felül pedig 2 ajtó. 

A múlt héten elkészített vázat is bepróbáltuk a helyére. 
dscn8361.JPG

süti beállítások módosítása