Egy nem túl fiatal ház felújítása

Főnix projekt

Főnix projekt

Diópánt és rigli

2023. május 29. - Beara

Beszereztünk minden szükséges anyagot a diópántok megtisztításához. Reméltem, hogy működik a festék maró gél és nem kell a festéket kapargatnom. Sajnos ennyi festéket nem tud leoldani a festékmaró. A festék felső rétegét fellazítja, azt le lehet kapatgatni. De mivel ezen több évtizednyi festék van, több vödör szer lenne csak elég. Végül visszatértem a hőlégfúvó+spakli kombóhoz. A hőlégfúvónak nem számít a rétegvastagság, sőt minél több, annál könnyebben lejön. 
dscn7796.JPG
Mivel így is marad rajta festék, a festékoldónak mégis csak hasznát vettem. Korábban ezt kis drótkefével szedtem le. Így néznek ki, miután álltak egy kicsit a trutyiban, majd acél csiszoló gyapjúval lesúroltam.
dscn7795_1.JPG
Ezután vettek egy kis rozsdamaró fürdőt és ismért acél csiszoló gyapjús törölgetést kaptak.
dscn7805.JPG
Elkövettem azt a hibát, hogy így hagytam őket, miután készen lettek. Másnapra az összeérő felületük ismét berozsdásodott, ezért csiszoló szivaccsal átmentem az összesen. Végül wd40-el áttörölgettem és szépen kiteregettem őket.
dscn7815_1.JPG

1 darab megtisztítása nem túl nagy dolog. De ugyan az 67x már az. És ez kb. 5 ablakra elég, mert párok kellenek és vannak külön jobbosak és balosak. (Egy ilyen pár 2667ft, szóval talán megérte ennyit szenvedni vele.)

Ami még ennél is drágább, az a rigli. 5000ft-nál kezdődnek és belső ablaknál 2 páros kell, külsőnél 2db egykarú. Plusz, mindhez kell egy kis ellendarab, ami egy kis hajlított drótdarabnak néz ki, de mégis 2700ft.
dscn7849.JPGAz ellendarabok nincsenek a képen, mert még a kromófágban áznak. Olyan picik, hogy azokról már tényleg nem voltam hajlandó spaklival leszedni a festéket. Viszont van a képen még pár kitámasztó a külső ablakhoz. Ez nem tudom egyénként mennyibe kerülne, mert még nem próbáltam venni. És a fenti diópántok már ajtókhoz valók, nem ablakhoz.

Az egész folyamat nagyon koszos munka. És az is kiderült, hogy bár mindenen fehér festék volt, kezdetben barnák voltak. (Ez nem rozsda, azt nem szedi le a festékmaró)
dscn7809_1.JPG
Megpróbáltam a fürdőkád lábainkat is rozsdátlanítani. Ehhez nem a folyékonyat használtam, mert nem fértek bele az üvegbe, hanem gél állagút. 2x kentem be és közte alaposan ledörzsöltem kefével, de még így is maradt rajta bőven rozsda.
dscn7850.JPG
Sanyi közben haladt a gyerek szobáival. Befejezte az ajtónyílásokat, kipakolt és kitakarított, majd nekiállt a villanyszerelés előkészítésének.

Áron szobája:dscn7821_1.JPG

dscn7822_1.JPG

Beni szobája:

dscn7817.JPG

dscn7818_1.JPG

dscn7819.JPG

A 2 szoba között volt még egy ajtókeret, azt is kibontotta. Volt benne pár szeg:
dscn7808.JPG
A veteményes szépen fejlődik, egyedül a paradicsomok gyengélkednek. Az "A" sorozatból egy megmaradt és rendesen nő is. De a többi valamiért nem szereti a kertet.
dscn7838.JPG
dscn7842.JPG
Ma vonatoztunk hazafelé a fiúkkal, mert Sanyi maradt még 1 napot. Holnap jönnek vízórát cserélni, valakinek muszáj ott lennie. És ha már úgyis ott lesz, elintézi a szennyvíztartály ürítését is. Mennyivel egyszerűbb ha van csatornázás...

 

 

 

Beni ajtaja

Péntekre szabadságot vettem ki és a fiúk sem mentek iskolába, ezért csütörtökön már Mikolán éjszakáztunk. Sanyi sajnos dolgozott pénteken, de legalább a kutyák kiszabadultak kicsit és én is elfoglaltam magam. Csináltam még egy fiókot és a ház első részében is pakolásztam kicsit. Kiüríteni sajnos nem tudjuk, mert az építőanyagok nem férnek el a műhelyben.

Szombaton haladtunk a tervel és Sanyi Beni szobájának ajtónyílásával foglalkozott én pedig az ablakokkal. Még csak a rombolásnál tartok, a gyártásnak még nem álltam neki. Rendeltem 2 ablakhoz vasalatot és mivel ennyi kb. 130e forint lesz, úgy döntöttem, hogy felhasználom a meglévőket. Szóval elkezdetem leszedni a régi keretekről a fém alkatrészeket.
dscn7760.JPG
Elég fáradságos és koszos munka. De mire végeztem az összes már kiszeret ablak bontásával, lett egy doboz alkatrészem.
dscn7767.JPG
A neheze lehet, hogy még hátra van, mert meg is kell őket tisztítani. Korábban hőlégfúvóval szedtem le a régi festéket, majd kis csiszolóval a maradékot. Viszont ennyi darabnál ez szóba sem jöhet. Vennem kell festék eltávolítót és reménykedni, hogy azzal egyszerűen lejön minden. Volt pár darab, amin csak rozsda volt. Rozsda eltávolítóm van, így ki tudtam próbálni, milyen lesz, ha a feladat végére érek.
dscn7768.JPG
Elégedett vagyok az eredménnyel. A jobb oldali a kiindulási állapot a másik kettő pedig már átesett a rozsdamaráson. Nem kell tökéletesnek lennie, mert végül úgyis újra le kell festenem, hogy ne rozsdásodjanak.

Már csak a rengetek kibelezett ablakkerettel és szárnnyal kell kezdenünk valamit. (ez csak a mai adag, a szombati már a fahalom tetején pihen)
dscn7769.JPG

Sanyinak sikerült befejeznie a falazást az ajtónyílás körül. Túl széles volt és a teteje boltíves, így muszáj volt alakítani rajta. Először kicsit megritkította a téglákat, hogy az új rész kapcsolódni tudjon a régihez.
dscn7758.JPG
Majd mindkét oldalon hozzátoldott a falhoz.
dscn7765.JPG
Ez is elég pepecselős munka, mert nem csak falazni kell, de a téglákat folyamatosan méretre vágni is. De vasárnap délutánra sikerült befejeznie.
dscn7775.JPG
Természetesen foglalkoztunk egy kicsit a kerttel is. Egy kis gazolás mindig ráfér, főleg ennyi eső után. A krumpli sokat nőtt és a többi növény is szépen fejlődik. Végül még a répák is kibújtak, mikor már nem is reméltük. Egyedül a paradicsommal nincs idén szerencsénk. Az A és a B csapat is elpusztult. (1 tövet kivéve, amit a kis betongyűrűbe ültettünk a bejárta közelébe. Tavaly is ez volt a legszebb.)  Mivel számítottunk rá, hogy a szeszélyes időjárás megviseli a kiültetett egyedeket, azért vettünk az aldiban 2 paradicsom és és 1 paprika palántát. Ha ezek sem maradnak meg, akkor idén paradicsom nélkül maradunk. 
dscn7783_1.JPG
A répa.(És több is van belőle)
dscn7784.JPG
Ruby is szépen növekszik, bár neki nem tesz olyan jó ez a sok eső, mint a krumplinak. 1,5 hete megkapta az utolsó oltást is, így végre ő is sétálhat az utcán. Minden alkalommal, mikor kimegyünk először reklamál kicsit az időjárás miatt. Nem szereti se a hideget, se az esőt, azért egy kis nyűszítés kiséretében lehorgonyozza a lábait és nem tesz egy lépést sem. Kisebb rábeszélés és Betty távolodásának hatására aztán végül hajlandó megindulni. 
dscn7781.JPG

Kész az asztal

A héten végre sikerült a lapszabászatnak 2 darabba vágnia az MDF lapot, amit vettünk. Így sem volt egyszerű a szállítás, mert az egész lap 120kg, a 2 darab kb. 50 és 70 lett. De azért megoldottuk.
dscn7705.JPG
A nagyobb lapból készül azt munkaállomás, a kisebb a maradék. Miután felhelyeztük a keretre, már csak a gépek helyét kellett kivágni. 
dscn7706_1.JPG
Mivel ez natúr MDF lap, ezért kapott 5 réteg festéket, hogy ellenállóbb legyen. Még mindig nincs semmi harsány színem, így visszafogott mentazöld lett.
dscn7711.JPG
A kivágott darabokat megtartottuk, mert a helyükre visszaillesztve egy szép nagy munkafelületet kapunk.
dscn7717.JPG
A gérvágó állványának ugyan azt a darabot használjuk, így nem kellett a lap másik feléből darabot kivágni. 
dscn7716.JPG
Végül a gépek is a helyükre kerülhettek.
dscn7719_1.JPG
Az egész azért volt, hogy nagyobb munkadarabok megmunkálásakor legyen felület, ami megtartja azt.
dscn7724.JPG
dscn7721.JPG
Sanyi vasárnap haladt Áron szobájának a falával. Már nem is emlékszem, hogy mikor kezdte, de nem tavaly volt. Az idei tervnek ez az első lépése. Be kell fejezni a 2 gyerekszoba kialakítását. 
dscn7740.JPG
Összeszedtük, hogy kb. milyen feladatok várnak ránk a tél előtt.
- Ajtónyílások kialakítása
- 2 szoba közötti nyílás befalazása
- Villanyszerelési munkák
- Ablakok és ajtók elkészítése, beépítése
- Padló szigtelés
- Padlófűtés lerakása
- Betonozás
- Laminát padló larakás
- Szobák felett a födém szigetelése
- Vakolás, festés 

A fentiek 2 szobára és az elöttük lévő folyosóra vonatkoznak. Ezen felül meg kell csinálni még a nagyszobát a ház többi részével összekötő ajtót és környékét. Valamint a padlófűtéshez szükséges 2. osztó-gyűjtőt is. Mivel ez a ház elejében a fürdő előtt lesz, azon a részen valószínűleg a betonozni is most kell. 

Ez Beni szobájának ajtaja. Kicsit szűkíteni kell rajta és egy áthidalót beépíteni, hogy normális ajtót lehessen betenni.dscn7727_1.JPG
A szobákban ugyan padlófíűtés lesz, de kell valami kiegészítés is, hogy hamar meleget lehessen csinálni. Még nem döntöttük el, hogy klímát vagy fa tüzelésű kályhát kapnak-e. Valószínűleg klíma lesz, mert olcsóbb (elég drága egy kémény) és nem biztos, hogy fával akarnak bajlódni. 

A kertben is szépen fejlődnek a növények. Nő a krumpli, a hagyma és kibújt a cukkini és a borsó is. Szerencsére rendszeresen esik, nem kell félnünk a kiszáradástól.dscn7712.JPG

dscn7745_1.JPG

Kiültettem a 2. adag paradicsom palántát is. Remélem, ezek megmaradnak, mert C terv nincs.

És végül a 2 kutyus egy ritka pillanata. (Bettit az már nem zavarja, ha Ruby beleeszik a kajájába, de nem hajlandó egy párnán feküdni vele. )
dscn7699.JPG

Hosszúhétvége

A hétvégén sok apró munkát végeztünk el, semmi látványossal nem haladtunk. 

Korábban találtunk valami szép színű fatörzs darabot a fatárolóban, amit eltettünk későbbi felhasználásra. Most készítettünk belőle poháralátéteket. Nem tudom milyen fa, talán orgona (tudom, bokor, nem fa) , mert az áll a kertünk végében.
dscn7672_1.JPG
Szétszedtük a gyalupadot is, mert csak a helyet foglalta. Elég rossz állapotban volt, nem tudom lehet-e bármire használni a darabjait. Az egyik darabból talán pad lehet, de egyelőre asztalnak használtuk és azon fogyasztottuk el a vasárnapi ebédet a gyönyörű időben..
dscn7675.JPG
Amíg a fasirt sült a fiúk egy kis napozással töltötték az időt.
dscn7674.JPG
A munkaasztalom még mindig nincs kész, mert a lapszabászat nem tudta a hétre bevállalni, hogy 2800cm X 2070cm méretű lapot 2 darabja vágja nekünk. Talán csütörtökre elkészülnek vele. Az asztal már így is elég jól használható.  
dscn7679.JPG
A gyalu gépet is megfordítottuk és beüzemeltük mellette az elszívót. Csak a gyalugéphez használjuk ezt az elszívót, a többihez elég a porszívó. 
dscn7681.JPG
Sanyi összeszerelte a korong- és élcsiszolót és azt is elhelyeztük a végleges helyén.
dscn7678_2.jpg
Szereltünk fel polctartó konzolokat is a falra, amik nem polcot, hanem faanyagot tartanak. Egyből fel is töltöttük bramac léccel és lambériával. Ezek eddig a ház elejében voltak, de azt idővel jó lenne nagyjából kiüríteni.
dscn7686_1.JPGdscn7676.JPG

Nagyjából befejezettnek tekinthetjük a műhely berendezését. Még pár fiókkal adós vagyok, de nagyobb változás már nem lesz. Pár feleslegessé vált szerszámos doboztól még meg kéne szabadulnunk.
Majd ha találok helyet a varrógépnek is, akkor még több hely lesz. Amúgy sem jó hogy ott van, mert Sanyi mindent rápakol.
dscn7684.JPG
Az elvetett zöldségek nagy része kihajtott, kivéve a répát és a cukkinit. A paradicsom palántákat sajnos megviselete az időjárás. Talán 2 túléli, de nem biztos. Szerencsére van egy B csapat is, akik még az ablakban várják, hogy kiültessük őket. Vasárnap kicsit ki is gazoltam a veteményest, nehogy a papa megszidjon minket, hogy megint gazos. 
dscn7696.JPG
Az eper egyre szebb, már rengeteg virág van rajta. Tavaly nagyon nehezen viselték a szárazságot, egyelőre most nincs ilyen problémájuk.
dscn7694.JPG
Hétfőn be is takarítottuk az első termést. A reteknek sikerült túlélni a korai vetést és még teremni is.
dscn7689.JPG
Vasárnap és hétfőn készítettem a kutyáknak egy kinti ágyat. Kényes jószágok ezek, nem fekszenek akárhova. A párnájukat pedig nem akartam csak úgy kitenni a fűbe, ezért kaptak egy "tálcát". Ruby elégedett az eredménnyel.
dscn7691.JPG
Sanyi vasárnap és hétfőn lenyírta a füvet és kitakarította az ereszt is. Olyan hatalmas a telek, hogy nem lehet aksi töltés nélkül végezni a munkával. De az is lehet, hogy csak az aksik nem bírnak túl sokat.
dscn7697.JPG

süti beállítások módosítása